Instrumenten, akoestische gitaar.

instrumentenInstrumenten

Bij het uitzoeken van jouw ideale instrument is het belangrijk om te weten op welke muziekstijl je jezelf wilt gaan richten. Wanneer je dit duidelijk voor jezelf weet wordt het gelijk veel makkelijker om het ideale instrument te vinden. En mocht je het instrument tweedehands aanschaffen, dan is het ook heel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan en voorkom je bijvoorbeeld de aanschaf van een instrument dat verborgen gebreken blijkt te hebben.

Akoestische gitaar

Wanneer je een akoestische gitaar koopt is het niet zo heel belangrijk van welk merk het is. Je moet enkel letten op de kwaliteit van het individuele instrument. Luister vooral niet naar wat de trends en marketingverhalen je vertellen, maar bespeel de instrumenten en ervaar zelf welke het best bij jou past. Wanneer de klank je perfect in de oren klinkt en je gelijk zin krijgt om nummers te schrijven, dan weet je dat dit de ideale akoestische gitaar voor jou is.

Minimale kwaliteitseis

Een minimale kwaliteitseis waar je wel op moet letten is dat de gitaar een massief bovenblad moet hebben. Je kunt dit simpelweg vragen in de gitaarwinkel waar je de aankoop wilt doen of het zelf controleren door te kijken naar het klankgat. De goedkopere gitaren hebben namelijk een bovenblad dat bestaat uit drie lagen (triplex). Ook is het belangrijk om te bekijken of de hals van de gitaar zo recht mogelijk is. Dit kan je het beste met één oog doen.

Doe een kwaliteitstest

Details zijn belangrijk en maken vaak de gitaar tot wat het is, dus let erop dat alles stevig aanvoelt. Denk hierbij aan de stemsleutels. Het komt de klank van de gitaar ook ten goede wanneer de topkam en de zadelkam waarop de snaren rusten van been zijn gemaakt. De klank kan je testen door de volledige hals van de gitaar te bespelen. Test iedere snaar, want de gitaar moet op iedere plek even goed klinken om door de kwaliteitstest heen te komen.

Tweedehands kopen

Het kan aantrekkelijk zijn om je akoestische gitaar tweedehands aan te schaffen, aangezien je daar veel geld mee kan besparen. Iemand anders is er duidelijk al tevreden mee geweest en je kunt hem altijd nog doorverkopen in het geval dat hij toch minder goed bevalt dan je had verwacht. Natuurlijk is het belangrijk om eerst even uitgebreid op de gitaar te spelen voordat je hem aanschaft. Je kunt de tips die hierboven al zijn aangegeven ook prima gebruiken als kwaliteitstest bij een tweedehands akoestische gitaar.

Laat je gevoel spreken

Laat je vooral niet te veel leiden door recensies en aanbieders op het internet. Bij een akoestische gitaar is het belangrijk dat je zelf ervaart hoe het instrument aanvoelt en of het een perfecte match voor jou is. Op het internet vind je vaak subjectieve beoordelingen van gitaren, door aanbieders die er baat bij hebben als jij een bepaalde keuze maakt waaraan zij extra veel geld verdienen. Vraag altijd om de garantietijd, of de gitaar nou nieuw of tweedehands is. Mocht je zelf weinig verstand hebben van de technische aspecten van akoestische gitaren, kan het handig zijn om de hulp in te schakelen van een vriend, familielid of kennis die je hierbij kan helpen en ervoor zorgt dat je niet per ongeluk een miskoop doet.