De repeteerruimte: huren, kopen of zelfbouw.

De repeteerruimte: huren, kopen of zelfbouw

Als muzikant zijnde heb je ruimte nodig om te kunnen oefenen of te repeteren. Echter welke keuze maak je? Er zijn verschillende mogelijkheden met net zoveel voor- als nadelen.

Huren van ruimte om te kunnen repeteren.

Vaak kan je een bestaande repetitieruimte huren. Het zij per dagdeel of per dag. Het grote nadeel is meestal het prijskaartje. Zeker als je vaak wenst te repeteren kan het huren van een bestaande repeteerruimte kostbaar worden. In de meeste gevallen is een vergoeding van € 25,= per dagdeel niet ongebruikelijk.

Huur je een dergelijke ruimte 3 maal per week dan kom je al snel uit op bedragen van € 300,= per maand, dat kan zeker voor beginnende bands een behoorlijke aanslag op het budget zijn.

Verbouwen van een bestaande ruimte

Heb je een redelijk grote woning tot je beschikking dan is de kans groot dat je in staat bent om een aparte ruimte te reserveren voor je muzikale talenten. Maar met een goede ruimte ben je er nog niet. Je zal deze in het gunstigste geval aan moeten passen om er een echte repetitieruimte van te maken

Ruimte gevonden, en dan…

Heb je de keuze gemaakt om een bestaande ruimte te gaan gebruiken als repeteerruimte dan zal je aan de slag moeten om het geschikt te maken voor dat doel. Zeker als de repeteerruimte onderdeel is van een bestaande woning is het wel zo sympathiek om rekening te houden met anderen die gebruik maken van nabijgelegen ruimten. Goede akoestiek is daarbij belangrijk. Maak zoveel mogelijk gebruik van constructies die het geluid absorberen in plaats van weerkaatsen. Er zijn uiteraard diverse oplossingen voor. Zo zijn er complete voorzetsystemen te koop die het geluid effectief kunnen absorberen.

Effectief isoleren van de repetitieruimte

De uiteindelijke geluidsisolatie is afhankelijk van het type gebouw waarin de repetitieruimte wordt gevestigd. Zo zal het gebruik van een schuur of losstaande garage minder geluidsisolatie vergen dan een inpandige ruimte. Mocht je overigens in staat zijn om gebruik te maken van een doos-in-doos constructie dan levert dat al gelijk een geluidsisolatiewaarde op van 20dB. Het is trouwens geen absolute voorwaarde om heel rigoureus aan de slag te gaan met geluidsisolatie, een waarde van 10dB wordt al ervaren als een halvering van het geluid. Uiteraard is dat geen garantie voor het laten verdwijnen van klachten uit de omgeving. De beste manier om die te voorkomen is nog altijd het tijdig informeren van je buurtbewoners, dat voorkomt de meeste irritatie.