Een band oprichten.

een band oprichtenEen band oprichten.

Wil je een band oprichten maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Zoek niet verder, je bent op de juiste plaats. Er worden hier enkele handige tips op een rijtje gezet, waardoor je genoeg inspiratie kunt vinden om zelf aan de slag te gaan en je droom te verwezenlijken: het oprichten van een band. Of je nou een zanger(es) bent, een instrument bespeelt of beide disciplines beheerst, door het vinden van een paar medestanders die hetzelfde over muziek denken als jij is het mogelijk om al snel jouw ideale band op te richten.

Bandleden vinden

Je zult er ongetwijfeld al vaak aan hebben gedacht en misschien is het zelfs je droom: het oprichten van een band. Maar het begin is altijd lastig. Maar wees gerust, wanneer je eenmaal de eerste stap hebt gezet om er dan toch echt aan te beginnen, is het prima mogelijk om jouw ideale band bij elkaar te vinden. Natuurlijk is het uitkiezen van je bandleden een lastig proces. Ga je voor mensen die je al kent of wil je juist een volledig verse start maken met mensen die je nog helemaal niet kent?

Schakel je sociale netwerk in

Er zijn verschillende manieren om een band op te richten. Vraag eens rond in je omgeving of vrienden, familieleden en kennissen van je een instrument bespelen of iemand kennen die dat doet en je zult al snel merken dat er veel meer muzikanten in je omgeving zijn dan je van tevoren dacht. Velen van hen zullen ook nog niet in een band zitten, maar gewoon hun instrument bespelen als individuele hobby. Misschien zitten ze wel in dezelfde situatie als jij, waarbij ze eigenlijk altijd al in een band hebben willen spelen, maar nooit zo ver zijn gekomen om de eerste stap te zetten.

Jamsessies

Mocht je via vrienden, familieleden en kennissen wat gegadigden hebben gevonden, nodig ze dan eens uit voor een jamsessie. Dit is een goede manier om op een laagdrempelige wijze te ontdekken of het op muzikaal gebied klikt met je potentiële bandleden. Zo kan je al snel te weten komen of je met deze personen verder wilt gaan en daadwerkelijk serieuze plannen met ze wil gaan maken om een band op te richten. Mocht je aan één jamsessie niet genoeg hebben is het natuurlijk altijd prima om er meerdere op te zetten, eventueel steeds afgewisseld met andere mensen zodat je kunt kijken wie er het beste bij elkaar passen.

Oefenruimtes

Als je zelf geen oefenruimte hebt in je huis hoeft dat totaal geen probleem te zijn. Je zult ongetwijfeld een oefenruimte in de buurt hebben zitten die je tegen een lage prijs kunt afhuren om aldaar je muzikaliteit de vrije loop te laten. Vaak zitten deze oefenruimtes in oude panden en zijn ze volledig geluiddicht gemaakt, waardoor jij en je muziekpartners jullie niet hoeven in te houden. Ook dergelijke oefenruimtes zijn een goede plek om bandleden te vinden, vaak is er een prikbord aanwezig waarop muzikanten aangeven dat ze andere muzikanten willen ontmoeten om samen een band te beginnen of om simpelweg te jammen en inspiratie op te doen, wat uiteraard ook nooit kwaad kan. Wie weet wat er uit zulke jamsessies kan ontstaan?

Maak gebruik van social media

In de huidige tijd is het natuurlijk ook prima mogelijk om gebruik te maken van social media bij jouw zoektocht naar een ideale bandformatie. Plaats oproepen op al je accounts om mensen te laten weten dat je op zoek bent naar bandleden, of dit nou op Facebook, Twitter, Instagram of waar dan ook is. Buiten social media zijn er ook speciale websites te vinden die zich richten op het samenbrengen van muzikanten. Een simpele zoekactie via Google geeft je een ruim aanbod van dergelijke sites, waarop je veel muzikanten met dezelfde ambities kunt vinden en zelfs uitgebreid kunt zoeken via de zoekfunctie. Met deze zoekfuncties kan je ook eenvoudig sorteren op allerlei criteria, zodat je de zoekresultaten kunt afstemmen op jouw wensen.

Enkele afsluitende tips

Hiervoor is het handig om te weten op welk genre of welke genres jouw band zich wil gaan focussen. Hierdoor kan je muzikanten vinden die precies aansluiten op het genre van jouw voorkeur. Denk er ook over na of je eigen nummers wilt spelen of covers. Het vinden van de ideale bandleden gaat niet altijd even makkelijk, dus het kan belangrijk zijn om je geduld te bewaren en je flexibel op te stellen. Uiteindelijk komt het goed. En misschien wel het meest belangrijke: neem het in eerste instantie allemaal niet te serieus en heb vooral veel plezier.