Een degelijke repetitieruimte zoeken

repetitieruimte zoekenEen degelijke repetitieruimte zoeken.

Een goede repetitieruimte zoeken is niet zo eenvoudig als je wellicht zou denken. Veel beginnende bands gaan enthousiast op zoek naar een geschikte oefenruimte, echter vaak komt men er snel achter dat die leuke goedkope ruimte heel wat mankementen vertoond om echt functioneel te zijn. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat een repetitieruimte goed is en voldoet aan hetgeen je mag verwachten van een oefenruimte. Je wilt je immers kunnen concentreren op het maken van muziek en door oefening door te kunnen groeien naar een hoger niveau. Waar moet je dus op letten bij het zoeken van een geschikte repetitieruimte?

De ligging

Logisch gesproken wil je niet te veel kilometers maken om bij de repetitieruimte aan te komen. Een beetje goede locatie is behalve goed bereikbaar met de auto, ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De oppervlakte

Met 6 muzikanten een ruimte van 20 vierkante meter is niet prettig. Nou is geen enkele band hetzelfde wat betreft de bezetting maar een redelijke oppervlakte mag toch wel een minimum vereiste zijn. Informeer daar dus naar. Houdt als stelregel aan dat je 5 – 6 vierkante meter per persoon nodig hebt om prettig te kunnen spelen. Je staat immers niet de hele tijd stil, je wilt met elkaar kunnen communiceren, ook tijdens het spelen, die ruimte moet er dus zijn.

apparatuur repetitieruimteDe apparatuur

In de meeste gevallen zal er een basis opstelling aanwezig zijn, maar dit is geen vast gegeven. Informeer hier dus naar om verrassingen te voorkomen. Als er een geluidsinstallatie aanwezig is dan is dit in de meeste gevallen niet inclusief microfoons. De standaards zijn meestal wel aanwezig. Veel repetitieruimtes hebben daarnaast de mogelijkheid om tegen een billijke vergoeding ook instrumenten zoals een basgitaar of elektrische gitaar te huren. Het meenemen van je eigen instrument heeft meestal echter de voorkeur.

Aankleding / isolatie en akoestiek

Goede akoestiek is uiteraard van levensbelang. Je wilt niet alleen goed kunnen spelen, het moet wel zo goed mogelijk klinken. Ga dus na wat de beherende organisatie of de eigenaar heeft gedaan om de akoestiek te optimaliseren. Zijn er goedkope oplossingen gebruikt om is er juist geïnvesteerd in een goede performance? Daarnaast is ook de vloerbedekking van belang. Een houten vloer staat wellicht leuk maar heeft een heel ander isolerend vermogen dan tapijt.

Tip:

Hou in je achterhoofd dat een budget repetitieruimte bijna altijd betekent dat je niet op niveau zal kunnen repeteren. Ook bij het vinden van een geschikte repetitieruimte geld dus: goedkoop is uiteindelijk duurkoop