De repeteerruimte

De repeteerruimte

Een goede oefenruimte of repeteerruimte zoeken of vinden? Uiteraard wil je niet continu jeburen of huisgenoten noodgedwongen deelgenoot maken van je muzikale ontwikkelingen, hoe goed dat wellicht ook bedoeld is. Een goede ruimte om te repeteren is wel een eerste vereiste om je muzikale talenten verder te ontwikkelen, in alle rust zodat jij jezelf kan zijn. En de overige bandleden ook natuurlijk.

Ruimte is schaars

Net als in veel andere situaties geld ook hier: ruimte is schaars. Dat wordt dus of lang zoeken of, als je een geschikte ruimte hebt gevonden, deze delen met andere muzikanten. Maar zover is het nog niet, de ruimte moet eerst gevonden worden dus even de belangrijkste punten op een rij zetten waar een repeteerruimte aan moet voldoen:

  1. Zorg voor voldoende ruimte

Logischerwijs, de benodigde ruimte is afhankelijk van de grootte van de band. Als je uitgaat van een gemiddelde van 4 bandleden, zal je met 25 vierkante meter het redden. Maar meer is beter, je wilt immers niet te veel op elkaar staan. Denk ook aan het type instrument wat je wilt gebruiken. Een gitarist neemt minder ruimte in beslag dan een drummer.

  1. Akoestiek

Als je teveel gefocust bent op de ruimte kan je wellicht een van de belangrijkste onderdelen van een goede repeteerruimte op slag vergeten: de akoestiek. Een grote ruimte mag misschien ideaal zijn op het eerste gezicht, als er veel ramen in zitten dan levert dat wat betreft de akoestiek problemen op. Ga er dus goed over nadenken hoe je dat wilt oplossen. Goede geluidsisolatie is altijd gebaseerd op het massa-veer-massa principe, echter dit kan een redelijke investering vergen.

  1. afsluitbare opbergruimteAfsluitbare opbergruimte

Ga je jouw repeteerruimte regelmatig gebruiken, dan is het zinvol op te zorgen voor opbergmogelijkheden van je instrumenten. Dit neemt ook ruimte in beslag, houdt hier dus ook rekening mee. Ben je van plan de repeteerruimte aan andere bands of muzikanten te verhuren, zorg dan voor een afsluitbaar gedeelte zodat het veilig is opgeborgen. Niet alleen vanwege de veiligheid, het staat ook een stuk netter en oogt opgeruimd.

 

 

 

  1. Electriciteit / verlichting

Je zal er wellicht niet aan denken maar goede verlichting en dus elektriciteit is wel zo belangrijk. Het aansluiten van je P.A. Installatie, hoe beperkt ook, gaat niet lukken met slechts 2 stopcontacten. Een uitbreiding door middel van stekkerdozen wil wellicht een optie zijn maar de kans is groot dat de stoppengroep overbelast raakt. En als tijdens het oefenen plotseling de stop doorslaat is dat geen prettige ervaring. Kijk dus goed hoe de elektriciteit is geïnstalleerd. Vraag desnoods advies aan een elektricien.